Architectuur in Den Haag: Kunst<< Terug naar Nieuws overzicht

Maak kennis met de kunst, stedenbouw en architectuur binnen Den Haag Zuidwest. Op zondagochtend 7 juli organiseert het Zuiderparktheater de ‘Fietstocht Den Haag Zuidwest’. Waarom al die lege groene binnenterreinen bij de flatgebouwen? Waarom staat uitgerekend in deze wijk het beroemde beeld van Marino Marini? Hoe bereidt Den Haag Zuidwest zich voor op de toekomst? In deze driedelige blog licht Piet Vernimmen alvast een tipje van de sluier op.

Wederopbouwkunst

“We proberen een tot anderhalf procent van de bouwkosten te besteden aan kunst,” was de landelijke afspraak na de oorlog. Den Haag interpreteerde die uitspraak niet kinderachtig: twee procent van de gemeentelijke bouwprojecten kwam ten goede aan kunst. Het Collectie Escamp Team, een groep bewoners en belangstellenden die zich het lot van de kunst in openbare ruimte in Escamp aantrekt, inventariseerde enkele jaren geleden maar liefst 105 kunstwerken in Escamp.

Gevelkunst

Veel van die kunstwerken in Escamp verfraaien de gevel van een gebouw: Aan de Loevesteinlaan bijvoorbeeld werk van Jacques van Rijn, aan het Laagveen en de Beresteinlaan werk van Henk Krijger, aan de Leggeloostraat reliëfs van Gerard van Remmen en aan de Jan Luikenstraat een mozaïek van Jan Goeting. En dan hebben we het nog niet over de geslaagde- en oké, soms minder geslaagde- graffitikunst, zoals die prachtige versiering ‘Melis Stoke’ op de hoek van de Beresteinlaan en de Melis Stokelaan.

Beelden

Bram Roth is met zeker 6 beelden rijk vertegenwoordigd in Escamp, het werk van de onlangs overleden Jan Snoeck is nog op 7 plekken in de wijk te vinden. Rudy Rooijackers met 4 beelden, Lotti van der Gaag met 2. En verder werk van Theo van der Nahmer, Josje van Riemsdijk, Rob Pleysier, Kees Timmer. En niet te vergeten, meer van deze tijd: de kleurrijke polyester kindvriendelijke beelden van Cora Alink. Zuidwest als openluchtmuseum.

Paard

Apetrots moet de stad geweest zijn in 1959: Het woningbouwproject is dan zo goed als afgelopen én geslaagd! Dat vraagt om een culturele geste vanuit ‘straatgeld’ en het mag wat kosten: op voorstel van de directeur van de gemeentelijke dienst voor schone kunsten, de heer Wijsenbeek, maakt de Italiaanse beeldhouwer Marino Marini een beeld dat zal komen staan in het parkje aan de Middenstede.

Marini is eind jaren ‘50 de periode van ‘statige ruiter als een veldheer op paard’ dan al lang voorbij: “Ik zie een ruiter nu meer als de mens die de greep op het wereldgebeuren en de natuur verloren heeft. Ik voel dat wij in een tijd van ondergang van onze beschaving leven.” Het is me niet bekend of de gemeenteraad van deze visie dan op de hoogte is.

Begin mei 1959 onthult burgemeester Kolfschoten in het parkje het kunstwerk van Marini. ‘Aartsengel’ heet het en is bijna 5 meter hoog, 3,5 meter lang en 2,5 meter breed. De onthulling in bijzijn van de kunstenaar en van toutle monde uit de culturele wereld verloopt wat rommelig. Elegant wil Kolfschoten het linnen doek wegtrekken, maar dat blijft haken; de hulp van een toegesnelde ambtenaar maakt het er niet beter op en enkel dankzij een ‘waaghalzerige’ bewoner die op het paard klimt en het doek weghaalt, vindt de onthulling plaats.

Tekst

“Si construi si rupe, un cantodesolatoreto sul mondo”, ofwel “Men bouwt, men breekt af, een desolaat gezang blijft in de wereld klinken” lezen de aanwezige genodigden onderaan het kunstwerk. Dat gezelschap zal ongetwijfeld een andere tekst in gedachten hebben gehad om het succes van hun wederopbouw te vieren…

Piet Vernimmen


Ook zo enthousiast over deze fietstocht? Kijk in onze agenda voor deze en andere fietstochten in en rondom het Zuiderpark:

Fietstocht langs de beelden in het park
23 juni, 28 juli, 11 augustus en 1 september.

Fietstocht langs de kunstwerken in Escamp
7 juli