Architectuur in Den Haag: Van Moerwijk tot Berestein<< Terug naar Nieuws overzicht

Maak kennis met de kunst, stedenbouw en architectuur binnen Den Haag Zuidwest. Op zondagochtend 7 juli organiseert het Zuiderparktheater de ‘Fietstocht Den Haag Zuidwest’. Waarom al die lege groene binnenterreinen bij de flatgebouwen? Waarom staat uitgerekend in deze wijk het beroemde beeld van Marino Marini? Hoe bereidt Den Haag Zuidwest zich voor op de toekomst? In deze driedelige blog licht Piet Vernimmen alvast een tipje van de sluier op.

Van Moerwijk tot Berestein

In Moerwijk staan de oudste woningen van de wederopbouw en in Vrederust/ Berestein de meest recente, want de bouw loopt vanuit het centrum richting Westland/Loosduinen. Het is een prestatie van de stad om in die naoorlogse jaren in zo een korte tijd een stadsdeel uit de grond te stampen zo groot als Gouda of Almere. En -zeker voor die tijd- van behoorlijke kwaliteit. De variatie in woningen is groot en de Dreven, de Gaardens, de Oorden en de Venen hebben elk hun eigen herkenbare karakter. Enkele binnentuinen achter de Zuidlarenstraat geven nog mooi de sfeer weer van die beginperiode.

Bouwmateriaal

Er is een groot gebrek aan bouwmateriaal na de oorlog en aan het kunstwerk van Toby Paterson op de hoek van het Zuiderpark en de Loevesteinlaan kun je zien hoe de muren van de flatgebouwen destijds worden samengesteld. Als je anno 2019 in een van die ‘oude’ flatgebouwen aan de Loevesteinlaan woont en je wilt een schilderij van enig gewicht aan de muur hangen, dan is het verstandig om even naar dat kunstwerk van Paterson te lopen, want daar kun je zien hoe die buitenmuur is samengesteld. En hoogstwaarschijnlijk kies je dan voor een lichtgewicht groot formaat foto uit het Ikea-assortiment om je woonkamer te verfraaien.

De tijden veranderen

De tijd verandert en de mensen veranderen ook. “We maken mooie open binnentuinen”, zo moeten de stedenbouwkundigen en architecten ongetwijfeld hebben gedacht, “en dan gaan de bewoners gezellig bij elkaar op het grasveld  theedrinken en de kinderen spelen daar dan in kleine zwembadjes of ze maken tenten van stokken en handdoeken”.  Maar de tijden veranderen snel en als de woningen eenmaal klaar zijn, voelen de meeste bewoners er niks voor om samen met de buren op het grasveldje te gaan zitten. En zijn ze meteen na de oorlog waanzinnig blij met de nieuwe eigen woning, na verloop van tijd verandert het wensenpatroon en valt het op hoe klein de woning is en hoe gehorig. En als ze de kans krijgen, verhuizen ze.

Nieuwbouw

De stad pakt de renovatie van de Escampsewijken of delen daarvan voortvarend aan. Vóór de bouwcrisis is er al speciale aandacht voor Bouwlust met bijvoorbeeld dat gebiedje bij de Stedes met die mooi rondgevormde blauwgroene daken. De laatste jaren schieten de nieuwprojecten als paddenstoelen uit de grond: ‘Wonen in Quattro’, aan de Meppelweg, ‘Tre Volte’ aan de Dedemsvaartweg, Lumière aan de Leyweg, het project aan de Ulenpassstraat in Moerwijk, het verzorgingscomplex aan het Westhovenplein, de Wildenborghstraat: te veel om op te noemen.

Stadskantoor en vuurtoren

Niet alles is even geslaagd en ook veel blijft een kwestie van smaak. Zo zei oud-wethouder Joris Wijsmuller een tijdje geleden dat ie hoogbouw zoals het Pharosgebouw aan de Loevesteinlaan een mislukking vindt, terwijl ikzelf dat gebouw van Liesbeth van der Pol te pas en te onpas bejubel. Een statig modern gebouw gebaseerd op de vuurtoren van Alexandrië. Wat je noemt een ‘landmark’

En dan het nieuwe stadskantoor aan de Leyweg. Dat is toch echt een gebouw waar Zuidwest, wat zeg ik, waar Den Haag trots op mag zijn. Voor enkele deelnemers aan de fietstocht van 7 juli heb ik zelfs een klein bouwpakketje van dat juweeltje in de aanbieding.

Piet Vernimmen


Ook zo enthousiast over deze fietstocht? Kijk in onze agenda voor deze en andere fietstochten in en rondom het Zuiderpark:

Fietstocht langs de beelden in het park
23 juni, 28 juli, 11 augustus en 1 september.

Fietstocht langs de kunstwerken in Escamp
7 juli