Daan van der Bruggen (Musicon) vertelt over YourStage Festival<< Terug naar Nieuws overzicht

Op 17 en 18 mei vindt voor de tweede maal het YourStage Festival plaats in het Zuiderparktheater. Deze talentenjacht voor middelbare scholieren wordt georganiseerd door Musicon. We praten over het festival met Daan van der Bruggen, die sinds 1995 bij Musicon actief is en sinds 2013 directeur is van het Haagse muziekcentrum. 

Laten we beginnen bij het begin: hoe is YourStage Festival ontstaan?
Ik deed vroeger festivals in de achterstandswijken, zogenoemde blockparties. Deze blockparties hadden de thematiek van de wijken en waren goed bezocht. Daarna dacht ik: hoe kan ik iets maken waarbij de jeugd uit straten met ‘allemaal verschillende postcodes’ samenkomen en samen iets gaan doen? Daar is YourStage uit ontstaan in 2009.

YourStage is een uitdaging om jongeren eigenaar te laten voelen van het podium. We hebben het in verschillende varianten georganiseerd. Vroeger hadden we een rondtrekkend circus. Dan deden we met een heleboel instellingen een soort take-over van de scholen. Tijdens die take-overs konden de jongeren ook hun talenten laten testen en hadden we allerlei verschillende soorten lessen vanuit diverse hoeken, waaronder media, beeldende kunst, dans, muziek en theater. Uiteindelijk werd YourStage afgerond met een slotfestival, met daarnaast veel workshops en cursussen.

Alle facetten van de cultuurwereld kwamen terug binnen het concept van YourStage, denk maar aan festivals, crew, decor bouwen, mediateam, voorstellingen maken. Omdat deze onderdelen in de echte wereld met elkaar verbonden zijn wil ik een wereld creëren waarin je dat als kind kan spelen.  Net zoals het model van de Verenigde Naties. Dit wilde ik doen met het idee dat cultuur niet iets exclusiefs is en dat de hele voorstelling die je ziet, een product is van verschillende mensen die samenwerken. Het is een keten, waardoor je het gevoel hebt dat zo’n voorstelling ook van jou is. Sommige kinderen willen zich op het podium ontwikkelen, anderen houden juist van tekenen. Maar je hebt ook kinderen die graag backstage aan de gang willen of juist willen gaan filmen en monteren. Het zijn allemaal puzzelstukjes van één en hetzelfde plaatje.

We steken ontzettend veel tijd en energie in het bezoeken van scholen. Het is moeilijk om de scholen te pakken te krijgen, dus als je dat doet probeer je er zoveel mogelijk uit te halen. En dat is tegelijkertijd het wervingstraject voor het vinden van talent voor YourStage Festival. We proberen scholen te overtuigen om met de bus of tram naar het festival te komen, waarin wij ook werven voor de voorstelling die wij maken en de rapclass. Het festival is ook modulair bedoeld, zodat je allerlei stukjes aan kunt klikken, alsof het een soort lego is. Alles bij elkaar maakt het een compleet concept, en dat is eigenlijk nog iets wat ik graag weer wil doen in de toekomst. En dan in samenwerking met andere Haagse partijen, zodat ze makkelijk verschillende modules kunnen aanklikken onder YourStage.

Momenteel is er nog YourStage Festival overgebleven, oorspronkelijk het slotfestival waar de meeste instellingen en scholen zich mee konden verbinden. Verder maken we jaarlijks een voorstelling voor Het Nationale Theater. Dat vind ik heel belangrijk, omdat er diverse kinderen met verschillende talenten uit de wijken samen een voorstelling maken. In mijn hoofd is alles met elkaar verbonden. Of je nou een rapper of een violist bent: als je goed bent in wat je doet, dan ben je aan elkaar gewaagd. Daar vloeien automatisch een heleboel dingen uit voort, omdat je samen deel uitmaakt van hetzelfde podium.

Wat is er tijdens het YourStage Festival te doen?
Er zijn verschillende soorten optredens van diverse scholen uit Den Haag en omstreken. Denk maar aan optredens van popbands, hiphopgroepen, singer-songwriters, dansgroepen, musicals en zelfs een orkest. En in diverse categorieën hebben wij vakjury’s en zij geven een terugkoppeling van de prestaties van de deelnemers.

Een aantal worden geselecteerd die uiteindelijk kunnen optreden op diverse podia. Bijvoorbeeld de winnaar van de bandcompetitie mag op ons podium, het Haags podium, op Parkpop gaan openen. De winnende singer-songwriter mag gaan spelen op People Stage, een carrousel podium, tijdens Parkpop. De winnende dansgroep mag op het podium van onze partner Stichting Aight een optreden geven. De winnende musical mag het voorprogramma doen voor onze voorstelling (Get On Stage), die in Het Nationale Theater zal plaatsvinden. Ze mogen dan een stuk van de musical doen.

Wat is precies het doel van het festival?
Ik hoop dat het een nuttige oplossing is voor mensen. En ik denk dat scholen het leuk vinden om eind van het jaar iets te hebben waar ze zich op kunnen richten: namelijk het laten zien wat ze het afgelopen schooljaar hebben gemaakt. De culturele instellingen kunnen de jongeren en CKV-docenten aanspreken in de lessen die ze aanbieden. En het is weer een plek waar we de voorstellingen die we zelf maken aan een heleboel scholieren kunnen laten zien. We laten een aantal highlights van de voorstelling, die in Het Nationale Theater te zien zal zijn, zien tijdens YourStage Festival. Dat vinden wij leuk en belangrijk.

De meeste scholen en leerlingen die naar YourStage Festival komen vinden het leuk. Er zijn ook leerlingen die er niks aan vinden, maar dat is ook hun leeftijd. Maar er zijn ook een hoop VMBO-scholen die nooit zoiets doen, voor wie dit best wel een soort eye-opener is. Ik vind het de kunst om het allemaal bij elkaar te brengen, om alles in de grote wasmachine te gooien en lekker te laten mixen. En dan afwachten wat hieruit gaat komen.

Daan, waar komt die passie voor organiseren vandaan?
Ik ben sinds 1995 actief bij Musicon. De laatste maand dat ik 21 was, ben ik een keer binnen gelopen bij Musicon en ben er niet weggegaan. Sinds een jaar of vijf ben ik directeur van Musicon.

Ik wilde wat nuttigs doen, iets toevoegen en bouwen. Liefst op een manier dat het in de toekomst wat betekent. We verdienen ons brood hiermee, door iets nuttigs te doen. Het is best knokken om het elk jaar voor elkaar te krijgen. Maar ik verdien liever weinig met dit doen, dan veel met iets waar ik niet achtersta.