Fer Smidt: Ik wil Pippi & Pan sprookjesachtig neerzetten<< Terug naar Nieuws overzicht

Fer Smidt is vormgever bij Pippi & Pan en verantwoordelijk voor het toneelbeeld. Hoe ontwerp je een decor voor een theaterwandeling op meerdere locaties in een park, middenin de winter? Wij vroegen het Fer Smidt.

Bij Pippi & Pan is het voor mij als vormgever een uitdaging om de winterse natuur in het Zuiderpark te combineren met decor. Vooral de weersinvloeden, zoals wind, regen, kou of misschien sneeuw zijn een beperking. Het decor moet winter-proof zijn. Ik streef ernaar met losse elementen de wereld van Pippi & Pan sprookjesachtig neer te zetten. Zo hoop ik dat het publiek per scène in een andere wereld wandelt, en zo het verhaal als een collage van beelden aan hen te vertellen.

Welke locaties vind je het leuks om mee te werken?
Het is ontzettend leuk en uitdagend om te werken met locaties waar vuur in te zien is. Ook de wisselingen van het decor in het Zuiderparktheater vereisen veel van de technische medewerkers. Maar ook de kleine intieme speelplekken zijn op hun eigen manier altijd spannend.

In hoeverre laat je je door de Pippi Langkous serie en Peter Pan films inspireren?
Het decor is modern vormgegeven, maar met een duidelijke verwijzing naar de oorspronkelijke films, die nog steeds inspireren. Zo blijft het voor het grote publiek herkenbaar, maar toch hedendaags.

Waarom moeten mensen deze voorstelling echt gaan zien?
Het wordt een spannende wandeling door het park, met toneel, zang, dans en livemuziek, met tot slot een grote finale in het Zuiderparktheater. Het wordt een mengeling van nostalgie met onze hedendaagse cultuur; daarom zal de voorstelling volgens mij zowel jongeren als ouderen aanspreken.


Pippi & Pan is een voorstelling voor volwassenen en oudere kinderen (8+). Kaarten en consumptiemunten kunnen worden besteld via de Zuiderparktheater website:

Koop kaarten voor de TRY-OUT op maandag 23 december.
Koop kaarten voor de PREMIÈRE op donderdag 26 december.
Koop kaarten voor de voorstelling op vrijdag 27 december.
Koop kaarten voor de voorstelling op zaterdag 28 december.
Koop kaarten voor de MATINEE voorstelling op zondag 29 december.