George Duncan (SANKOFA) vertelt over tien jaar The Hague African Festival<< Terug naar Nieuws overzicht

The Hague African Festival (THAF) maakt zich op voor haar eerste jubileumeditie. Tien jaar THAF is een bijzonder moment om bij stil te staan. Directeur George Duncan kijkt graag terug op de periode van 10 mooie jaren.

Oorspronkelijk gepubliceerd op The Hague African Festival

“We bestaan dit jaar tien jaar en dat is een mooi getal. Toen we in 2009 (2008 Delft en daarna Den Haag), de allereerste aflevering van ons festival in het Haagse Zuiderpark organiseerden, mochten we meteen rekenen op vele duizenden bezoekers. Een mooie mengeling van de vele culturen die hofstad Den Haag rijk is, genoot zij aan zij van een mooi, gevarieerd festival. Precies zoals we dat toen al voor ogen hadden” aldus George Duncan van de Haags-Afrikaanse migrantenorganisatie SANKOFA Foundation tevens directeur van The Hague African Festival.

Traditie en innovatie
Het voornaamste doel van The Hague African Festival was toen en is nu nog steeds om de rijkdom van het Afrikaanse cultureel erfgoed en de hedendaagse ontwikkelingen binnen de Afrikaanse cultuur aan een breed publiek te laten zien. Bij de programmering van het inmiddels gerenommeerde festival wordt rekening gehouden met representatieve Afrikaanse muziek, waarbij traditie en innovatie hand in hand gaan. De bezoeker krijgt via cultuur en muziek een breed beeld van de Afrikaanse manier van leven. THAF wil vooral zoveel mogelijk mensen bij elkaar brengen met het festival. Ook is het doel om bekende en nieuwe artiesten een zo breed mogelijk podium te bieden. Het speciale African Talent Stage biedt een jonge talenten de mogelijkheid om zich te profileren op het festival.

“Ons jubileum wordt een onvergetelijke editie!“
“Ik kijk terug op tien mooie jaren, met grootse edities maar ook wat mindere afleveringen. Het was al met al een leerzame ervaring, waar we alleen maar door gegroeid zijn. We zijn nu op een punt beland dat wij mogen rekenen op een vast publiek dat ieder jaar van de partij is, maar zien ook veel nieuwkomers die hun weg naar het festival te vinden. Vorig jaar beleefden wij een topeditie in het Zuiderpark Theater en dat krijgt dit jaar een vervolg met vele grote namen. De tiende editie wordt een onvergetelijke die met een groots programma gevierd gaat worden, dat is zeker”.

George Duncan klinkt uitbundig enthousiast en terecht: tien jaar een festival runnen is geen gemakkelijke opdracht, een uitdaging die Duncan ieder jaar weer graag aangaat. “We gaan ons jubileum groots vieren, dat is zeker. Dat doen we met een aantal grote namen als superster Wiyaala die een paar jaar terug al grote indruk maakte op het festival en aan de legendarische band Refugee All Stars die op deze jubileumeditie hun primeur op het festival beleven. Ook de Nederlands-Kameroense zangeres Ntjam Rosie is van de partij en daar zijn we erg blij mee. En er komen nog veel meer verrassingen. Wij gaan er helemaal voor! De tiende editie zal te boek gaan als een onvergetelijke, dat gaat iedereen zien!”.

The Hague African Festival biedt behalve het Africa in the Park op 15 juli in het Zuiderparktheater en omgeving ook Africa On The Beach (in het kader van het festival Feest Aan Zee) op 17 juni, African Movies in het Filmhuis (juni 2018), African Gospel in de Kloosterkerk (1 juli), de Art Expo in het Atrium met de tentoonstelling 10 jaar The Hague African Festival (2-16 juli).

“Vanuit deze plek wil ik allen die op welke wijze dan ook betrokken zijn geweest en betrokken zijn bij het The Hague African Festival mijn bijzondere dank uitten”.