Het succes achter het Korenfestival<< Terug naar Nieuws overzicht

Op zondag 24 september presenteert het Zuiderparktheater alweer de derde editie van het Korenfestival: het festival voor popkoren uit Den Haag en omstreken. We spraken met de bevlogen organisatoren Janet en Pieter Kuipers.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen het Korenfestival te organiseren?

Janet: “In 2015 was ik op een avond van een buurthuis. Iemand van de gemeente was daar ook, en die vroeg of iemand nog een idee had voor het Zuiderpark. Het leek me wel leuk om een korenfestival te organiseren in het Zuiderparktheater. De mevrouw van de gemeente was reuze enthousiast. Die belde de andere dag al op om te vragen wat we bedacht hadden. Toen zijn we samen in overleg gegaan. Doordat ik zelf op een koor zat en al de nodige koren kende, hadden we in no time vijf koren bij elkaar. En zo is het begonnen.

Hebben jullie zelf ervaring met zingen?

Pieter: “Op school, in die leeftijd heb ik gezongen. Ik heb ook in de christelijke sferen gezongen, kerkkoren. Dat vond ik trouwens hartstikke leuk. Maar verder niet.”

Janet: “Ik zit in een koor. Ik wilde altijd al zingen. Ik heb als 17-jarige in een bandje gezongen. Maar dat mocht niet meer van m’n vader en moeder, want ik kwam te laat thuis. Op een gegeven moment ontmoette ik iemand die in een koor zat dat net was begonnen. Dat heette toen Fun For You, in Voorburg-Leidschendam. Daar ben ik heen gegaan en ik ben er nooit meer af gegaan.”

Waarom willen jullie de koren in Den Haag en omstreken een podium bieden?

Pieter: “Het Korenfestival is geen wedstrijd. Enerzijds is het een podium voor koren om zich te presenteren. Anderzijds is het een middel voor de koren om nieuwe leden aan te trekken. Bewoners die naar het Korenfestival komen kijken en geïnteresseerd zijn in een koor, kunnen direct met de koorleiding in gesprek.”

Het Korenfestival wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Waarom is het zo’n succes?

Janet: “We zijn in 2015 begonnen met vijf koren. Ieder koor trad twee keer 20 minuten op. Tijdens de tweede editie in 2016 hadden we acht koren. Die traden tevens weer twee keer 20 minuten op. Vorig jaar zaten leden van koren in het publiek en die vroegen ons: als jullie het volgend jaar weer doen, mogen wij dan ook komen zingen? Koren vinden juist het optreden in de openlucht leuk. Want negen van de tien keer treden koren binnen op: in kerken, winkelcentra of feestzalen. Dus vorig jaar had ik no time al twaalf koren bij elkaar voor de derde editie. Dit jaar treden de koren allemaal een half uur op. We eindigen met Oh, Oh, Den Haag.”

Welke koren treden tijdens deze derde editie op en waar komen ze vandaan?

Janet: “We hebben Vrouwenkoor De Heksenketel uit Den Haag, The Sweet Harmonies, Zanggroep MEMORIES en Popkoor Pepperoni uit Den Haag, de Hoekse Tranentrekkers uit de Hoek van Holland, Oude Hollandse Nieuwe uit Den Haag en Loosduinen, New Sound uit Delft, PURE Vocals, Language of the Heart (een country koor) en De Sanseveria’s uit Zoetermeer en De Gatezangers en Popkoor Rebound uit Leidschendam.

Meer weten? Ga voor meer informatie naar onze Agenda-pagina of ga naar de website van het Korenfestival.