Maak kennis met: Ama Akoto (vrijwilliger Café Boom)<< Terug naar Nieuws overzicht

In de culturele sector zijn vrijwilligers onmisbaar. Zo ook bij het Zuiderparktheater, waar op dit moment meer dan 30 vrijwilligers aan het werk zijn. Zonder de tomeloze energie en toewijding van deze kanjers, zou het niet mogelijk zijn het openluchttheater draaiende te houden. We zijn hen daar ongelofelijk dankbaar voor en zetten daarom graag een aantal van hen in het zonnetje. Vandaag laten we u kennis maken met Ama Akoto (55). Ze komt oorspronkelijk uit Togo. In 1994 vluchtte ze voor de burgeroorlog in haar vaderland en kwam in Nederland terecht. Sinds 2016 is ze werkzaam als vrijwilliger bij het Zuiderparktheater.

Hoe ben je terecht gekomen bij het Zuiderparktheater?
Eerst was ik werkzaam bij het Stadsdeelkantoor aan de Leyweg, maar dat hield op. Ik wilde op zoek naar vrijwilligerswerk die mij leuk leek en daarom ging ik naar het Wijkcentrum om de hoek om te vragen of zij vrijwilligerswerk wisten. Zij boden uiteindelijk een aantal plekken aan en daar zat het Zuiderparktheater tussen. Dat leek mij leuk om te doen.

Wat zijn jouw vrijwilligerstaken bij het Zuiderparktheater?
Ik ben werkzaam in de horeca. Soms maak ik schoon. Ten minste twee dagen in de week ben ik werkzaam in Café Boom. Soms ben ik daar ook op de zondag, maar wel na mijn bezoek aan de kerk.

Wat is de reden geweest om vrijwilligerswerk te doen bij het Zuiderparktheater?
In het verleden heb ik hard gewerkt, ik heb bijvoorbeeld gewerkt op Schiphol. Daardoor had ik geen tijd voor mijzelf. Ik kreeg hierdoor heel veel last van stress, wat weer zorgde voor een hoge bloeddruk. Momenteel kan ik geen zwaar werk meer doen. Ik vind het nu leuk om vrijwilligerswerk te doen. Het is gezellig, ik heb geen stress en kan met mensen omgaan. Communiceren met mensen die in het Zuiderparktheater werken en langskomen is voor mij goed, vooral voor mijn taal. Het is beter dan thuis blijven zitten en de hele dag televisie kijken.

Wat vind je leuk aan het Zuiderparktheater?
De natuur! Je bent vrij en zit niet op elkaar. Vanuit Café Boom heb je een mooi uitzicht en daarbij zorgt de muziek in het theater voor gezelligheid. Daarnaast maak ik kennis met nieuwe mensen.

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt als vrijwilliger bij het Zuiderparktheater?
Ik heb heel veel geleerd. In het begin kon ik helemaal geen koffie maken, maar nu kan ik lekkere koffie maken. Verder heb ik geleerd met de kassa om te gaan. Mijn Nederlands is nu ook erg verbeterd sinds ik werk bij het Zuiderparktheater.

Ik heb meerdere leuke momenten in het Zuiderparktheater. Sommige mensen die hier werkzaam waren zijn helaas weer weg, maar ik heb altijd een leuke tijd als ik hier aan het werk ben.

Verder hou ik heel erg van muziek. Het Korenfestival lijkt mij interessant. Dat was afgelopen jaar heel leuk en gezellig. Daarnaast kwam Ilse de Lange ook langs bij het Zuiderparktheater, wat ook erg leuk was.

Voor diegene die interesse hebben om vrijwilligerswerk te doen, waarom zouden zij bij het Zuiderparktheater aan de slag moeten als vrijwilliger?
De mensen die in het Zuiderparktheater werken zijn gezellige mensen. Verder zijn ze ook vrolijk. Ik zie de mensen die hier werkzaam zijn als een familie.

Waar kijk je dit seizoen naar uit?
Ik ben gewoon werkzaam tijdens het hoogseizoen van het Zuiderparktheater. De horeca is ook buiten in de tent, dus als ik daar werkzaam ben om drinken te verkopen kan ik ook wat zien van het programma in het openluchttheater. Er zijn altijd wel interessante voorstellingen op het programma. Als mijn werktijd voorbij is en de voorstelling is nog gaande, dan kan ik even plaatsnemen in de tribune of dansen op de muziek.

Wilt u ook vrijwilliger worden bij het Zuiderparktheater? Dat kan! Wij kunnen altijd een enthousiaste topper in ons team gebruiken. Ga voor meer informatie naar de pagina ‘Vrijwilligers’.