Maak kennis met: Peter Milikan (Vrijwilliger Zuiderparktheater)<< Terug naar Nieuws overzicht

In de culturele sector zijn vrijwilligers onmisbaar. Zo ook bij het Zuiderparktheater, waar op dit moment meer dan 30 vrijwilligers aan het werk zijn. Zonder de tomeloze energie en toewijding van deze kanjers, zou het niet mogelijk zijn het openluchttheater draaiende te houden. We zijn hen daar ongelofelijk dankbaar voor en zetten daarom graag een aantal van hen in het zonnetje. Vandaag laten we u kennis maken met Peter Milikan (43), actief in de techniek, maar ook de horeca en facilitaire dienst. Ondertussen kunnen we hem bestempelen als manusje van alles.

Wie ben jij?
Peter uiteraard! Ik ben sinds zes maanden weer terug in Den Haag. Daarvoor heb ik een kleine acht jaar in Zoetermeer gewoond, waar mijn twee dochters nog wonen bij hun moeder.

Hoe ben je terecht gekomen bij het ZPT?
Ik heb bij RTV Discus camerawerk gedaan en zag de oproep van Francisca (Marketing en Publiciteit) in de studio toen ik daar vrijwilliger was, al waren ze daar niet zo blij mee. Het werk bij het Zuiderparktheater leek mij leuker en veelzijdiger werk in vergelijking met het werk die ik al deed. In het theater als publiek-zijnde vind ik al leuk, maar ik ken het alleen vanuit de zaal. Het leek mij interessant om het eens van de andere kant mee te maken. Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt gehad van de overstap van RTV Discus naar het openluchttheater. Ik ben nog werkzoekende en ik weet nog niet wat ik wil. Camerawerk en het bewerken van videomateriaal leek mij leuk, maar het werk hier vind ik leuker. Dus alles viel op z’n plek.

Wat zijn jouw vrijwilligerstaken bij het ZPT?
Oeh, in principe ben ik werkzaam als stagehand. Het helpen opbouwen met de geluidstechnicus op het podium. Muziekinstallatie gebruiksklaar maken, dat wil zeggen, het neerzetten van de muziekinstallatie en uiteraard opruimen. Deze werkzaamheden vinden plaats voor en na het evenement. Als er tijdens een evenement iets uitvalt, dan moet er snel gewisseld worden of een kabel inpluggen. Dat hoort er ook bij. Tijdens het evenement help ik bij de horeca, achter de bar en/of facilitair. Het is vaak drie taken die ik doe tijdens zo’n evenement. Het is weleens op het tandvlees lopen. Ik zit weleens voor de grap op mijn stappenteller te kijken. Het is zo gauw 15 kilometer die je loopt, het is best pittig. En toch blijft het leuk!

Ik heb oorspronkelijk gesolliciteerd om als vrijwilliger actief te zijn bij de kaartverkoop en muntverkoop dat was op dat moment de enige vacature op de website van het Zuiderparktheater. Bij het intakegesprek werd uiteindelijk voorgesteld om aan de slag te gaan in de techniek.

Wat is de reden geweest om vrijwilligerswerk te doen bij het Zuiderparktheater? 
Ik doe vrijwilligerswerk omdat ik op dit moment tussen twee banen zit. Netflix is leuk, maar niet de hele dag. Dus ik wilde weer actief zijn. Ik ben terug in mijn oude wijk (Ik ben geboren en getogen in Moerwijk).

Wat vind je leuk aan het Zuiderparktheater?
De mensen. En dat je toch met vrij weinig handen iets groots en iets leuks voor mensen kunt neerzetten.

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt als vrijwilliger bij het Zuiderparktheater?
Ik zie het elke keer, als ik door de poort loop, als een feestje, als het nu voor een evenement is of voor een bak koffie halen is. Ik kan niet iets specifieks iets noemen, want er is altijd wel wat gaande. Je denkt hier voor een bak koffie te komen en dan sta je te schilderen. En daar hou ik wel van, van dat adhoc aan de slag gaan.

Voor diegene die interesse hebben om vrijwilligerswerk te doen, waarom zouden zij bij het Zuiderparktheater aan de slag moeten als vrijwilliger?
Je werkt in het mooiste park van Den Haag. Je bent lekker in de openlucht, in de buitenlucht, het zijn leuke collega’s en er is lekkere koffie. Ik denk ook wel dat je in sommige gevallen buiten je comfortzone gaat, dat leer je hier in het Zuiderparktheater.

Het zomerseizoen is helaas voorbij. Wat vond je dit seizoen het leukste?
Ik heb er twee en dat is niet door het evenement. Ik vond de samenwerkingen met Paard en Diligentia erg leuk. Dat heeft meer te maken met de productie. Ik kijk er iets anders naar vanuit de techniek. Wat ik ook leuk vond was de klassieke muziek. Ik ben er niet mee opgevoed en opgegroeid en ik zou 8 maanden terug geen kaartje voor kopen/voor betalen. Nu heb ik dit meegemaakt en denk dat ik toch wel een kaartje zou kopen voor de volgende keer als er weer zoiets komt. Ik zou het ook aanraden.

Wilt u ook vrijwilliger worden bij het Zuiderparktheater? Dat kan! Wij kunnen altijd een enthousiaste topper in ons team gebruiken. Ga voor meer informatie naar de pagina ‘Vrijwilligers’.