Persbericht – Zuiderparktheater: de mooiste voorstellingen in de openlucht<< Terug naar Nieuws overzicht

Het sprankelende en veelzijdige zomertheater van Den Haag opent van 5 mei t/m 29 september weer haar deuren voor een spetterend zomerseizoen. In het openlucht-theater valt gedurende de zomermaanden voor iedereen een waaier van cultuur te beleven: of je nu jong bent of oud, of van het veen of van het zand komt. Waar je herinneringen kunt ophalen en de nieuwste producties kunt zien. Geniet dit seizoen van de mooiste voorstellingen in de openlucht.

Feestelijke opening: Bevrijdingsconcert met Bill Baker’s Big Band
Het Zuiderparktheater-seizoen wordt op 5 mei op spetterende wijze geopend met een Glenn Miller Tribute van Bill Baker’s Big Band. Hoewel hij zelf voor de Bevrijding verongelukte, staat de muziek van de Amerikaanse bandleider en jazztrompettist Glenn Miller symbool voor vrijheid, het aanbreken van nieuwe tijden en de golf van euforie van swing en dans die West-Europa na de Tweede Wereldoorlog overspoelde. De euforie herleeft op Bevrijdings-dag in het Zuiderparktheater met het dansconcert van Bill Baker’s Big Band. Met tophits als In the Mood, Little Brown Jug, String of Pearls, Chattanooga Choo Choo en Tuxedo Junction brengt de Haagse band onder leiding van Wim Zweekhorst een eerbetoon aan Millers legendarische Army Air Force Band.

Klassiek in de openlucht
Laat u dit seizoen betoveren door klassieke muziek in het Zuiderpark en geniet van drie weergaloze concertavonden in de buitenlucht.

Het Sweelinckorkest is het oudste symfonieorkest van Amsterdam en bestaat uit ongeveer zeventig enthousiaste en bevlogen studenten van Amsterdamse universiteiten. Wegens haar 140-jarig bestaan brengt het orkest op 8 juni Der Ring ohne Worte ten gehore: een indrukwekkende bewerking van de vier opera’s van Richard Wagner die samen Der Ring des Nibelungen vormen.

Ook kunt u dit seizoen weer genieten van een uur magie van het Residentie Orkest. Onder leiding van dirigent Nicholas Collon trapt het orkest op 25 augustus het muzikale seizoen af met twee wereldberoemde werken. Moesorgski’s overweldigende Schilderijententoonstelling is het meest bewerkte pianowerk aller tijden (alleen de vermelding in het Guinness Book of Records ontbreekt nog). De Amerikaanse violist Stefan Jackiw (zoon van een Koreaanse moeder en een Oekraïense vader) speelt het lyrische Vioolconcert van Tsjaikovski als een klassieke rockster.

Ook is dit jaar met Kerst een bijzondere productie bij te wonen: Vivaldi Code Rood. In deze muziektheatervoorstelling van regisseur en schrijver Ko van den Bosch en altvioliste Esther Apituley komen De Vier Jaargetijden van Vivaldi tot leven, vertolkt door twee actrices, drie musici, een lokaal jeugdorkest en een koor.

Verrassende samenwerkingen: Paard en Diligentia
Ook dit seizoen gaat het Zuiderparktheater weer verrassende samenwerkingen aan met partners uit Den Haag.

Zo presenteren we deze zomer voor de derde maal op rij samen met het Paard een aantal spetterende concerten. Op 16 augustus presenteren we Spinvis met zijn nieuwe album Trein Vuur Dageraad, waarin hij de ‘actualiteit bij de horens vat’ (de Volkskrant). Naast veel nummers van het nieuwe album, spelen de briljante woordkunstenaar en zijn ensemble ook bekende songs uit de Spinvis-schatkist. Het Paard heeft dit seizoen nog meer voorstellingen in het Zuiderparktheater in petto, dus houd onze website in de gaten voor het actuele programma.

Daarnaast slaat het Zuiderparktheater dit jaar voor het eerst de handen ineen met Diligentia – hét cabaretpodium van Den Haag – onder de noemer Summer of Laugh: drie zomerse zaterdagavonden in het Zuiderpark met muziek, ontroering én keihard lachen. Op 28 juli wordt de comedynight aan elkaar gegrapt door niemand minder dan de Haagse cabaretier Sjaak Bral. Ook Kasper van der Laan (winnaar publieksprijs Leids Cabaretfestival) en Janneke de Bijl (winnaar jury- en publieksprijs Camaretten) staan in de line-up van deze avond. Het programma voor 11 augustus wordt ter zijner tijd bekend gemaakt. Op 24 augustus is het podium aan het muzikale, absurdistische cabaretduo Yentl en de Boer die met de allermooiste, grappigste en meest ontroerende liedjes een optreden verzorgen.

Wereldse festivals
Den Haag is een smeltkroes van verschillende culturen. In juli, augustus en september kunt u dan ook genieten van vijf multiculturele festivals.

Op 1 juli vraagt het cultuurfestival Van vluchteling tot wereldburger aandacht voor de positie van vluchtelingen in Den Haag en Nederland. Het festival – een initiatief van Stichting Dalmar die zich richt op de empowerment van Afrikaanse vluchtelingen en vrouwen – bestaat uit dansoptredens, een modeshow, een kookworkshop, een apart kinderprogramma en discussiebijeenkomsten.

Op 15 juli viert The Hague African Festival, georganiseerd door Stichting Sankofa, haar tienjarig bestaan. Het festivaljubileum wordt gevierd met grote sterren, waaronder SoulDia, Oké Sene, Tabanka, Refugee All Stars, Ntjam Rosie, Wiyaala en Amartey. Het programma wordt aangevuld met optredens van veelbelovend Haags talent, een Afrikaanse markt, djembélessen, een uitgebreid kinderprogramma en een kinderspeelplaats.

Net als vorig jaar vindt dit jaar op 26 augustus het Multicultureel Vrouwenfestival plaats, georganiseerd door Stichting Dosti, een Hindoestaanse culturele organisatie uit Den Haag die bruggen wil slaan tussen verschillende maatschappelijke groeperingen in de stad. Aan het festival zullen musici uit Den Haag en omstreken deelnemen en de vrouwen worden, waar nodig, begeleid door Muziekgroep Avishkar.

Op 15 september wordt voor de eerste keer het AVO J-Music Festival in het Zuiderpark-theater georganiseerd: een festival dat zich focust op (rock)muziek uit Japan. In 2013 vierde AVO – een online forum, online magazine en boeking- en evenementenbureau – zijn tienjarig bestaan in het Utrechtse Tivoli De Helling met de eerste editie van het J-Rock Festival, bestaande uit drie bijzondere Japanse acts. In september wordt hieraan een vervolg gegeven in het openluchttheater.

Op zaterdag 29 september zal ‘onder de Haagse sterren’ het eerste Poolse festival van de hofstad – Polski Festiwal pod gwiazdami – plaatsvinden: met een optreden van een bekende Disco Polo band en een kleine foodcourt.

Een uitgebreid kinderprogramma
Uiteraard heeft het Zuiderparktheater dit seizoen ook weer een uitgebreid kinderprogramma voor kinderen van 2 t/m 12 jaar. In juli en augustus is er elke woensdag, vrijdag en zondag een leuke kinderactiviteit.

De allerkleinsten (2 t/m 4 jaar) kunnen gedurende zes vrijdagen in juli en augustus ‘dansen in het gras’, onder leiding van dansdocente Florence Rapati.

Op woensdag- en zondagochtend kunt u samen met uw gezin genieten van de leukste kindervoorstellingen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de bekende poezenvrienden Pim & Pom van Fiep Westendorp; het oosterse sprookje Het Amulet van oude bekende Theatergroep Hilaria; het spetterende optreden van rapper Yes-R tijdens de Zomerschool van Kindcentrum Bamboe; de roofvogeldemonstratie van de Dutch Raptors; de nieuwe theatershow van Hakim uit Sesamstraat; het Volkspoppenfestival Heerekrintjes met optredens van makers uit Den Haag en binnen- en buitenland; en het muzikale sprookje Koning van Katoren door het jonge Amsterdamse theatergezelschap De Nachtdieren, naar het boek van Jan Terlouw.

En nog veel meer…
Natuurlijk is er dit seizoen in het Zuiderparktheater nog veel meer te beleven. Maak in juni, juli of september kennis met de bijzondere collectie kunstwerken in het Zuiderpark, onder leiding van een bevlogen gids (Piet Vernimmen). Bezoek De Grote Ukelele Show op 30 juni, waarbij amateur- en ervaren ukelele groepen bekende aanstekelijke meezingers op de ukelele ten gehore brengen. Na succesvolle shows in 2016 en 2017 is Pink Project – de grootste Pink Floyd tribute band in Nederland – op 16 juni terug in het Zuiderpark met Pink Floyd in Concert, Part 2. Een optreden van Pink Project staat garant voor een geweldige lichtshow, adembenemende projecties en fantastisch geluid. Na het succes van vorig jaar zijn ook singer-songwriter Miss Walker en mime-artiest Silent Rocco op 20 en 21 juli terug met de voorstelling The Greatest Thing: een magisch muzikaal sprookje over de liefde. Om deze midzomeravond compleet te maken, kunt u – facultatief – voorafgaand aan de voorstelling een boottocht maken met de Willemsvaart. Op 10 augustus kunt u genieten van Film, Cocktails, Music and Stars: een avond gericht op het sterrenstelsel. Met muziek van popband Loco / Motive, futuristische cocktails, een theatercollege door Ernst Molenaar over het ontstaan van vallende sterren en een vertoning van de science fiction-film 2010: The Year We Make Contact van Peter Hyams.

En natuurlijk valt er dit seizoen nog veel meer te beleven in het openluchttheater van Den Haag. Het grootste deel van het programma staat in onze brochure en op onze website, maar in de loop van het seizoen zal de agenda nog verder worden aangevuld. Houdt u daarom onze website in de gaten voor actuele informatie.