Piet Vernimmen vertelt over de bijzondere kunstwerken in het Zuiderpark<< Terug naar Nieuws overzicht

Deze zomer zullen een aantal fietstochten plaatsvinden in het Zuiderpark met als startpunt het Zuiderparktheater. Gids van deze fietstocht is Piet Vernimmen die met passie mensen zal rondleiden langs diverse beelden die door STROOM in het park geplaatst zijn.

Zelf ben je zeer actief als gids op diverse locaties en was je actief als gids tijdens de kunstroute op de fiets vorig jaar, hoe is dit allemaal begonnen?
Iets meer dan 40 jaar lang werkte ik in Escamp in het voorgezet onderwijs. En vrijwel elke schooldag passeerde ik in het park, fietsend op weg naar werk of ‘s avonds op weg de huis de ‘Kat’ van Gra Rueb en daar vlak in de buurt de ‘Fluitspeler’ van Lidy Buma-van Mourik Broekman. Dat betekent dat ik minimaal 16.000 keer langs die beelden heb gefietst…. Nou, geef toe, dan krijg je er, of je wilt of niet, een band mee. En langzaam maar zeker, want je fietst wel eens om, krijg je dan ook een band met de andere beelden in het park.

En niet te vergeten: een paar honderd meter voor ik bij m’n werk kwam, zag ik dan ook nog ‘Paard en ruiter’ van Marino Marini aan de Winkelstede. Dat is echt een topwerk van internationale klasse. Ja, het is niet zo gek dat ik altijd met goede zin op m’n werk aankwam.

Welke van de kunstwerken die momenteel in het Zuiderpark te vinden zijn is jouw favoriet en waarom?
Da’s moeilijk om die vraag te beantwoorden. Officieel hoort die strook groen, daar aan de Loevesteinlaan, niet echt bij het park geloof ik, maar ontroerend is ‘Meisje op bank’ van Rudy Rooijackers. Het is lastig te omschrijven hóe ze precies kijkt, maar haar blik en haar gezicht intrigeren me. Het is ook nauwelijks na te doen: “Ga eens precies zo zitten en kijken zoals dat meisje”. Het lijkt simpel, maar het is een onmogelijke opdracht.

Wat het beeld ook bijzonder maakt, is de achtergrond. Ik weet wel, dat geldt natuurlijk voor alle beelden in openbare ruimte, maar hier is dat effect uniek: het meisje ziet er echt heel anders uit met grijs riet op de achtergrond dan ’s zomers als ze een groene achtergrond heeft. Een beeld in de natuur is elke dag anders. Over datzelfde effect is ook uren te vertellen als je het hebt over ‘Small trees, sweet dreams’, van Willemien de Bruijn en Bert Haaitsma. Een boom midden in een kunstwerk, fascinerend.

En het meest bijzondere?
Het meest bijzondere is misschien wel ‘Resetting’ van Toby Paterson. Dat hebben we onder andere aan STROOM te danken, dat dit werk hier staat. Het is wat kort door de bocht geformuleerd, maar STROOM beheert de kunst in openbare ruimte in Den Haag. Het heeft hier niks mee te maken, maar het allermooiste, meest fascinerende beeld in Den Haag vind ik ‘Thorbecke’ van Thom Puckey het beeld op het Lange Voorhout. Het staat er pas sinds februari en is onvoorstelbaar mooi en doordacht. Met dank aan STROOM.

Wat maakt het aantrekkelijk om mensen rond te leiden?
Ja, wat zal ik zeggen. Kijk, het is niet zo’n kunst om tijdens zo’n rondje Zuiderparkbeelden ingewikkelde verhalen te vertellen over stijlen en kunststromingen met veel moeilijke woorden erin, maar het is veel aardiger om dat juist niet te doen! Gewoon bij een beeld vertellen of laten vertellen wat er te zien is. Als je dan ook nog een extra verhaal of een anekdote erbij hebt, gaan mensen bewuster kijken. Zo’n beeld is dan nooit meer hetzelfde. En het aardige van kunst is, en dat geldt zeker voor kunst in openbare ruimte, iedereen heeft er een mening over.

Is dertig beelden niet een beetje veel voor een ochtendje?
Nee, dertig, veertig beelden is met de fiets prima te doen. Niet iedereen heeft ook evenveel bij elk beeld. Beetje tempo, daar hou ik wel van. Je moet het ook zien als een ‘eerste’ kennismaking, want veel mensen kennen veel Zuiderparkbeelden, maar lang niet iedereen heeft er wel eens letterlijk bij ‘stilgestaan’ en er bewust naar gekeken. En er zitten bovendien echt onbekende juweeltjes bij. Ik hoor regelmatig van mensen dat ze na een rondleiding een maand of zo later dezelfde route nog eens met familie of vrienden hebben gefietst of gelopen.

Is de route hetzelfde als die van vorig jaar?
Bijna zou ik zeggen “De route is elke dag anders”, maar dat bedoel je waarschijnlijk niet. STROOM heeft dat fraaie werkje van Bram Roth ‘Varkensmarkt/ Bloemenmarkt’ begin dit jaar weggehaald en dat staat nu weer op de Varkensmarkt in de buurt van het Koorenhuis aan de Prinsegracht, zoals die ‘Totempaal’ van Jan Hoetink nu op het pleintje voor de Elandkerk staat. Maar het zou me niks verbazen als STROOM binnenkort weer wat nieuwe beelden in het park laat plaatsen. Ik hoop het in elk geval.

En als het regent, ga de tocht dan door?
Ja, tuurlijk gaat ‘ie dan door! Ik zal niet overdrijven en zeggen dat ik juist liever heb dat het regent, maar het is wèl zo dat veel beelden in de regen een extra glinstering krijgen. Dat gezicht van dat meisje op dat bankje van Rudy Rooijackers in de regen…. Om tranen in de ogen te krijgen, zo mooi is dat in de regen.

De fietstochten vinden plaats op drie zondagen, namelijk op 3 juni, 29 juli en 2 september. In totaal kunnen er per fietstocht maximaal 18 deelnemers deelnemen.