Pippi & Pan in de woorden van schrijfster Marian Pankow<< Terug naar Nieuws overzicht

Peter Pan en Pippi Langkous zijn twee iconen van de jeugdliteratuur. In hun verhalen worden bestaande normen en vormen voortdurend op de proef gesteld, overschreden en overboord gegooid. Met speels gemak en zonder vrees omarmen ze de chaos en creëren ze hun eigen wereld en waarheid. Ze ontrafelen wat vanzelfsprekend leek en leggen verbanden die niemand zag. Of om het in Pippi’s woorden te zeggen: “Politie vind ik het fijnste wat er is. En rabarber.”

De vrijheid die deze personages vertegenwoordigen, uit zich in dit toneelstuk in het gebruik van verschillende theatergenres. Komedie, sprookje, fantasy, slapstick, romantiek, thriller en opera: iedere scène krijgt zijn eigen stijl. De hoofdpersonen in dit verhaal tonen de grenzeloze mogelijkheden van de fantasie – en wij die van het theater.

Hoewel de bestaande boeken en films wel een inspiratiebron zijn geweest, wil ik een grotendeels origineel verhaal creëren. Pippi & Pan worden met elkaar verweven en van nieuwe vergezichten voorzien. Met als belangrijkste leidraad de vraag: “Wat als?”

Wat als deze twee eeuwige kinderen wèl waren opgegroeid? Wat als ze met elkaar getrouwd zouden zijn? Wat blijft er over, twintig jaar later, van die twee geliefde fantasten ?De escapist en de anarchist: zijn ze nog leuk, nu ze niet klein meer zijn?

Het opmerkelijke is dat veel van de eigenschappen die in de jonge Pippi en Pan als bijzonder of mooi of grappig worden beschouwd, in volwassenheid hun charme kunnen verliezen. De dromer blijkt geen ruggengraat te hebben en de wildebras heeft zich ontpopt tot kenau.

Pippi & Pan gaat in hoge mate over het vieren van de fantasie en de durf om te spelen met grenzen. Het gaat ook over opgroeien en wat je onderweg verliest. En over het vermogen, met een beetje hulp, dat wat verloren ging weer terug te vinden.

Pippi en Pan zullen samen opnieuw de sprong in het diepe wagen. Erop vertrouwend dat ze niet te pletter zullen vallen. Dat moet. Want als je twijfelt, kun je niet vliegen. Dat weet een kind.


Pippi & Pan is een voorstelling voor volwassenen en oudere kinderen (8+). Kaarten en consumptiemunten kunnen worden besteld via de Zuiderparktheater website:

Koop kaarten voor de TRY-OUT op maandag 23 december.
Koop kaarten voor de PREMIÈRE op donderdag 26 december.
Koop kaarten voor de voorstelling op vrijdag 27 december.
Koop kaarten voor de voorstelling op zaterdag 28 december.
Koop kaarten voor de MATINEE voorstelling op zondag 29 december.