Scrooge: Backstage met… Marian Pankow<< Terug naar Nieuws overzicht

Van 23 t/m 28 december presenteert het Zuiderparktheater een unieke uitvoering van Charles Dickens’ A Christmas Carol: een unieke eigentijdse vertolking van het klassieke kerstverhaal voor de hele familie, op verschillende buitenlocaties in het Zuiderpark. Het verhaal van Scrooge is wellicht het meest gelezen verhaal van Charles Dickens. Het is tevens een verhaal met een ‘boodschap’ die op verschillende manieren te interpreteren is. Daarom vroegen we een aantal betrokkenen van Scrooge wat het stuk voor ze betekent. In deze eerste editie het woord aan Marian Pankow, tekstschrijfster van Scrooge.  

“Ik ben werkzaam als docent, regisseur en tekstschrijver. Ik hou erg van de afwisseling tussen die drie vakgebieden. Hoewel ik ook eigen teksten schrijf, maak ik het liefst bewerkingen. Wat me aansprak in deze Scrooge, is de onconventionele aanpak. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld en de structuur van het boek wordt grotendeels losgelaten.

Omdat het een theatrale winterwandeling is, moet iedere scène op eigen benen kunnen staan. Ik weet als schrijfster bijvoorbeeld niet wie in het publiek welke scène op welk moment ziet. Tegelijkertijd moet Scrooge wel een geloofwaardige ontwikkeling doormaken: alle scènes bij elkaar zorgen ervoor dat hij tot zijn catharsis komt. Dat is voor mij een prettige uitdaging. Ook het feit dat we vrijer omgaan met de verschillende tijden in het verhaal, vormde een aantrekkelijke opdracht: ik mag spelen met verschillen ‘spreekstijlen’. Dat is erg leuk om te doen.

Ik ben een liefhebber van het werk van Charles Dickens, maar toch heb ik ook wel wat kritiek op het boek, met name op het personage Scrooge. Zo wordt de hoofdpersoon wel erg snel ‘zachter’. In deze versie voor het Zuiderparktheater heb ik geprobeerd Scrooge wat weerbarstiger te maken, wat rauwer. Scrooge is meer dan een toneelstuk. Zang, dans, Zuiderpark, spanning en spektakel. Een nieuwe versie van een mooi verhaal. Mij lijkt het een feest.”