Theatergroep Hilaria: “Het is geweldig om theater te maken”<< Terug naar Nieuws overzicht

Al ruim 30 jaar is Theatergroep Hilaria actief met het maken van voorstellingen voor scholen en theater. Op 22 juli komen “Rob en Rob” naar het openluchttheater voor de theatervoorstelling Het Amulet, een oosters sprookje voor kinderen van 6 tot 12 jaar, waarbij je heerlijk kunt griezelen, maar waarbij ook veel te lachen valt.

Oorspronkelijk en compleet interview gepubliceerd op de website van Theatergroep Hilaria.

Theatergroep Hilaria bestaat uit Rob Strengers en Rob Bijmans: hoe is het allemaal van start gegaan?
In 1986 zijn wij op straat begonnen met hele kleine acts (toneelstukjes) te spelen. Eerst maar een paar minuten achter elkaar maar langzaam aan werden de stukjes langer en beter en durfden we wat meer. In juni 1988 wonnen we daarmee “De Mooi Weer Spelen”, een straatfestival in Delft. Vanaf dat moment werden we opeens ook voor andere festivals gevraagd en ook betaald als we ergens kwamen optreden. We hoefden toen niet meer ‘met de pet rond’ en dat was het echte begin.

In die tijd speelden we eigenlijk alleen maar op straat. Dat is zomers leuk, maar in de winter te koud. Er zijn dan ook bijna geen festivals en dus ook geen optredens. Na een jaartje werden we ook af en toe voor theaters en scholen gevraagd en zo kregen we ook in de wintertijd steeds meer optredens. Op een gegeven moment kregen we het zo druk dat we in 1990 onze banen – we waren allebei leerkracht – hebben opgezegd. Best wel spannend want we wisten toen natuurlijk nog niet of we genoeg optredens zouden krijgen om van te leven en of we het echt wel zouden kunnen volhouden om elke keer weer iets nieuws te verzinnen.

Is het nog steeds leuk om actief te zijn voor Theatergroep Hilaria?
We doen het nu al een hele tijd en hebben nog steeds veel ideeën en vinden het heel leuk om te doen! Het is ook niet saai want we hebben veel afwisseling; we spelen binnen en buiten, in (openlucht)theaters, op scholen, in dorpshuizen en we komen regelmatig op hele mooie of gekke locaties (bijvoorbeeld in een ruïne of midden in een bos of weiland). Soms spelen we voor kleine groepen maar regelmatig ook voor meer dan 1000 mensen (bijvoorbeeld op een festival)!

De meeste voorstellingen spelen we in Nederland en België, maar doordat we niet veel tekst gebruiken en er bij ons veel te zien is, zijn we ook in Duitsland, Canada en Japan geweest.

Het is geweldig om theater te maken. Je komt daardoor op heel veel plaatsen en ontmoet allerlei verschillende mensen. Het is heerlijk om mensen te boeien, aan het lachen te maken en het is fijn om applaus te krijgen.

Hoe zit het met de verhalen, maken jullie die zelf?
We verzinnen alles zelf. We schreven al dat we weinig tekst gebruiken. We weten wel ongeveer wat we willen gaan zeggen omdat we weten wat er gaat gebeuren. We leren echter geen zinnen uit ons hoofd maar zeggen elke keer ongeveer hetzelfde maar dan met andere zinnen of woorden.

Dat komt eigenlijk omdat we op straat zijn begonnen en we ook geen echte acteurs zijn die een bestaande rol uit hun hoofd moeten leren. Op straat moet je veel improviseren omdat er elk moment iets geks of onverwachts kan gebeuren. Als er bijvoorbeeld opeens een hond gaat blaffen, klokken gaan luiden of als er een draaiorgel of een dronken man langskomt, moet je dat eigenlijk gebruiken of daarop weten te reageren. In het begin vonden we dat soms wel moeilijk; nu vinden we dat juist heel leuk. De voorstellingen zijn dus bijna elke keer een beetje anders en het wordt daardoor ook niet saai voor ons, zelfs niet na honderden keren spelen!

Hoe zit het met de invulling van het decor waar de voorstellingen in plaatsvinden?
Ze zijn vaak gemaakt van kosteloos materiaal, van spullen die de mensen weg doen of gooien omdat ze het niet meer nodig hebben (oude kussens, spullen van het grofvuil en rommelmarkten) maar we kopen ook stoffen voor kleren en spullen om decor of voorwerpen van te kunnen maken. Onze “dieren” maken we meestal van schuimplastic (matras). Dit vinden we heel leuk om te doen en we zijn zelfs nu nog iedere keer verbaasd over hoe mooi het kan bewegen. Met een zaag of mes, wat lijm en verf heb je voor weinig geld een mooi resultaat. We verzamelen van alles om dingen van te kunnen maken: Oude leren- en bontjassen, oude vishengels (licht en stevig!), oude gordijnen, knikkers (voor ogen) en dergelijke.

Zou je het leuk vinden om Het Amulet in de openlucht te willen zien? Kaarten voor deze voorstelling op zondag 22 juli zijn verkrijgbaar via onze website.